Pin It

Voucher για ανέργους και επιχειρήσεις

voucher-espa

ΟΑΕΔ: Ερχεται νέο πρόγραμμα voucher για 7.000 πτυχιούχους ανέργους

Share Button

oaed-voucher

ΟΑΕΔ: Ερχεται νέο πρόγραμμα voucher για 7.000 πτυχιούχους ανέργους

Υπογράφηκε από τον διοικητή του ΟΑΕΔ, Θεόδωρο Αμπατζόγλου, η πράξη για την επιταγή διασύνδεσης με την αγορά εργασίας, ανέργων αποφοίτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Απώτερος σκοπός είναι να δοθεί η δυνατότητα σε 7.000 ανέργους του Οργανισμού, οι οποίοι είναι απόφοιτοι Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, ηλικίας έως 29 ετών, να αποκτήσουν δικαίωμα στην επαγγελματική κατάρτιση.

Έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη οριζόντιων δεξιοτήτων και κατά περίπτωση σε θέματα οργάνωσης – λειτουργίας επιχειρήσεων, επαγγελματικής συμπεριφοράς, βασικής επαγγελματικής ορολογίας και διαχείρισης εργασιακού χρόνου.

Το voucher θα είναι αξίας 3.120 ευρώ, για την κατάρτιση και πρακτική άσκηση σε ιδιωτικές επιχειρήσεις συνολικά 7.000 πτυχιούχων. Οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα και θα γίνονται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του ΟΑΕΔ Το πρόγραμμα αφορά την πρακτική άσκηση και την επαγγελματική εκπαίδευση – κατάρτιση, αλλά και τη σύνδεση με την αγορά εργασίας, ανέργων που είναι απόφοιτοι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).

Προτεραιότητα του προγράμματος είναι η αύξηση της απασχολησιμότητας

Όπως αναφέρεται ρητά στην πράξη, προτεραιότητα του προγράμματος είναι «ο σχεδιασμός, η εισαγωγή και η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης με σκοπό την ανάπτυξη της απασχολησιμότητα και την αναβάθμιση των προσόντων του προσωπικού κατάρτισης με στόχο μια οικονομία που να βασίζεται στη γνώση». Κωδικοποιώντας τις προτεραιότητες του προγράμματος, επιπρόσθετα αναφέρεται ότι στόχος είναι να υπάρξει «επέκταση και θεσμική κάλυψη της πρακτικής άσκησης στις βαθμίδες και στα επίπεδα εκπαίδευσης που έχουν έξοδο στην αγορά εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, στην πράξη τονίζεται ότι πρέπει να αναπτυχθούν κίνητρα «τόσο για την αύξηση των συμμετεχόντων μαθητών, σπουδαστών, φοιτητών, καθώς και απόφοιτων επαγγελματικής και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όσο και για την προσέλκυση περισσότερων επιχειρήσεων υποδοχής της πρακτικής άσκησης.» Η πλευρά του ΟΑΕΔ δεσμεύεται να υποστηρίξει δράσεις κοινωφελούς χαρακτήρα (πχ προγράμματα κοινωφελούς εργασίας), που θα καλύπτουν τις παραπάνω κατηγορίες ανέργων.

Η συγκεκριμένη πράξη, διευκρινίζεται ότι πρόκειται να εφαρμοστεί στις Περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, της Θεσσαλίας, της Ηπείρου, των Ιονίων Νήσων, της Δυτικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου, του Βορείου Αιγαίου και της Κρήτης.

Η συγκεκριμένη πράξη, που υπολογίζεται ότι θα κοστίσει στον ΟΑΕΔ 45 εκατ. ευρώ, θα δίνει τη δυνατότητα 12μηνης κατάρτισης και πρακτικής άσκησης και επαγγελματικής εμπειρίας, ενώ παράλληλα θα προσφέρει τη δυνατότητα και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Η Πράξη λήγει στις 30 Νοεμβρίου 2015 και η ημερομηνία λήξης για την προθεσμία επιλεξιμότητας των δαπανών είναι η 31η Δεκεμβρίου 2015. Στην πράξη τονίζεται ότι, στην «υποβαλλόμενη πρόταση προς χρηματοδότηση και προκειμένου οι δαπάνες να κριθούν επιλέξιμες, θα πρέπει να είναι απολύτως διακριτές.

Επίσης, θα πρέπει να τεκμηριώνεται με τη μεγαλύτερη δυνατή ανάλυση και σαφήνεια, τόσο ο τρόπος με τον οποίο η προτεινόμενη δαπάνη συμβάλλει στην υλοποίηση της συγκεκριμένης πράξης, όσο και η αναγκαιότητα της δαπάνης αυτής για την υλοποίησή της.»

Voucher κάντε αίτηση σήμερα

voucher

Είστε άνεργος 18- 64; Κάντε αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα Voucher

voucher-epixeiriseis

Είστε επιχείρηση; Κάντε αίτηση για να συμμετέχετε στο πρόγραμμα Voucher

 

Που θα πρέπει να απευθυνθείτε αν είστε δικαιούχος;

Εάν είστε δικαιούχος του προγράμματος θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ένα από τα πλησιέστερα συνεργαζόμενα κέντρα του προγράμματος Voucher.

Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε εάν είστε δικαιούχος, θα πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί μας για να σας ενημερώσουμε άμα δικαιούστε να συμμετάσχετε στο επόμενο πρόγραμμα Voucher.

Δείτε περισσότερα για το πρόγραμμα Voucher

Σχολιάστε!

σχόλια

Tags: , , , , ,

About the Author

About the Author: Απόστολος Κουτρουμπέλης, εκπαιδευτικός και υπεύθυνος προγραμμάτων συμβουλευτικής και επαγγελματικού προσανατολισμού. Ασχολούμαι τα τελευταία χρόνια διεξοδικά με τα νέα δεδομένα που επικρατούν στην αγορά εργασίας, αλλά και τα κριτήρια με τα οποία πρέπει οι επιχειρήσεις και οι άνεργοι να εκμεταλλευτούν το πρόγραμμα Voucher. .

Subscribe

If you enjoyed this article, subscribe now to receive more just like it.

Comments are closed.

Top